SMS-lån – låna pengar snabbt

Ett SMS-lån är ett snabbt och enkelt sätt för att låna pengar på kort sikt, oftast vid akuta situationer. Lånen ansöks online eller via en app och erbjuder snabb tillgång till mindre belopp. Men trots enkelheten och bekvämligheten tillkommer höga räntor och avgifter vilket kan leda till skuldfällor. Därför gäller det att vara försiktig. Vi ska titta närmare på hur SMS-lån fungerar, vid vilka situationer de är en bra idé samt vilka fördelar och nackdelar som finns men den här typen av kortfristiga lån.

Hur fungerar SMS-lån?

Ett SMS-lån är en typ av kortfristiga lån som man tidigare ansökte om via SMS. Idag sker ansökan via Mobilt BankID på nätet eller genom appar. Termen SMS-lån lever dock kvar i allra högsta grad. Lånen är kända för sin snabba och enkla ansökningsprocess samtidigt som låntagaren kan få tillgång till pengarna extremt snabbt, ofta inom några minuter.

Ett SMS-lån ligger vanligtvis på mindre belopp och det kan handla om några hundra eller några tusen kronor. Återbetalningstiden är vanligtvis relativt kort och kan ligga på några veckor till några månader. Det unika med dessa lån är tillgänglighet och snabbhet. Tack vare låg säkerhet och minimalt pappersarbete är lånen tillgängliga för alla, inklusive de med sämre kreditvärdighet.

Vilka avgifter tillkommer utöver ränta?

Vad gäller avgifter på SMSlån gäller det att ha koll på det finstilta för det kan tillkomma olika avgifter som exempelvis:

 • Uppläggningsavgift: Detta är en engångskostnad som långivaren tar för att administrera och bevilja lånet.
 • Aviavgift: Om långivaren behöver skicka pappersfakturor kan det tillkomma en extra kostnad för detta.
 • Förseningsavgift: Om du missar en betalning tillkommer vanligtvis en straffavgift för detta.
 • Påminnelseavgift: Om du får en betalningspåminnelse kan det tillkomma en avgift.
 • Inkassoavgift: Skulle lånet gå till inkasso tillkommer avgifter för detta.
 • Förlängningsavgift: Vissa långivare tillåter att man förlänger lånets löptid men då brukar det tillkomma en extra kostnad för detta. 

Fördelar och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med att ta ett SMS-lån. Vi ska titta närmare på detta.

Fördelar

 • Få pengarna direkt: Den kanske största fördelen med ett SMS-lån är hur snabbt man får pengarna. Ansökningsprocessen är smärtfri och pengarna kan finnas på kontot inom några minuter, i alla fall samma dag.
 • En enkel ansökan: Ansökningsprocessen kräver minimal dokumentation och sker på nätet eller genom en app. Därmed är processen snabb och bekväm. Inga fysiska möten eller omfattande pappersarbete krävs.
 • Enkelt att få: Även personer som har lägre kreditvärdighet kan få ett SMS-lån godkänt vilket innebär att de är mer tillgängliga än traditionella banklån. Har du en okej inkomst och är över 18 år brukar det räcka.
 • Flexibilitet: Till skillnad från vissa andra lån kan du själv välja vad du ska använda pengarna till. Det kan vara till att täcka oväntade utgifter, reparationer eller andra akuta situationer.
 • Kort löptid: Eftersom återbetalningstiden vanligtvis är relativt kort kan man snabbt bli skuldfri om lånet återbetalas i tid. Det kan vara en fördel för dem som vill undvika att vara skyldig pengar en längre tid. 

Nackdelar

 • Höga räntor och avgifter: De höga räntorna och avgifterna är den stora nackdelen. Det kan bli en väldigt hög kostnad för ett SMS-lån, framförallt om man inte betalar tillbaka pengarna i tid. Det gör att lånebeloppet man tog kan växa avsevärt.
 • Kort återbetalningstid: För den som inte har stabil inkomst kan den korta återbetalningstiden vara stressande och svår att hantera. Missad betalning kan leda till förseningsavgifter och högre kostnader. 
 • Risk för skuldfälla: På grund av lättillgängligheten, de höga kostnaderna och den korta återbetalningstiden kan det vara lätt att hamna i en skuldfälla. Den som inte kan betala tillbaka lånet i tid kan behöva ta ett nytt lån för att täcka det gamla. Det kan leda till en ond spiral av skulder.
 • Negativ påverkan på kreditvärdighet: Om man missar en betalning och inte betalar i tid kan detta påverka kreditvärdigheten negativt. På så sätt kan det bli svårare att få andra lån i framtiden. 
 • Begränsade belopp: För den med större ekonomiska behov är SMS-lån ofta inte ett alternativ då de vanligtvis erbjuder mindre lånebelopp. Därmed är denna lånetyp exempelvis inte bra för större utgifter eller husköp. 

När ska man ta ett SMS-lån?

SMS-lån är inte det optimala valet vid alla situationer. Den som har god ekonomi, hög kreditvänlighet och kan vänta några dagar kan ta ett banklån istället. Men det finns situationer där SMS-lån kan vara ett bra alternativ. Vi ska titta närmare på vilka situationer där den här typen av lån kan vara en bra utväg. 

Akuta situationer

Om man står inför en oväntad utgift som behövs täckas omedelbart är SMS-lån ett alternativ. Det kan handla om en bilreparation, ett köp för att kunna utföra ditt arbete eller en räkning som måste betalas för att undvika straffavgifter. I ett sådant scenario är ett SMS-lån det som kan ge dig de nödvändiga pengarna snabbt eftersom du ofta kan få pengarna inom några minuter eller timmar efter att låneansökan godkänts. 

För att undvika större problem

Om du inte kan betala hyran eller har andra kritiska utgifter kan SMS-lån hjälpa till att undvika större ekonomiska problem. Är alternativet att få straffavgifter eller hamna i en större skuld kan SMS-lån vara bra. Men då måste man se det som en sista utväg och ha en plan för att kunna betala tillbaka lånet.

När du vet att du kan betala tillbaka snabbt

Tack vare de korta återbetalningstiderna kan det vara ett bra alternativ om man är säker på att man kan betala tillbaka lånet inom angiven tidsram. Därför är det extremt viktigt att planera hur man ska återbetala lånet i tid för att undvika förseningsavgifter och höga räntor. 

Hur snabbt får jag pengarna?

När man ansöker om ett SMS-lån och får det godkänt betalas pengarna vanligtvis ut extremt snabbt. Så länge långivaren har samma bank som du, sker det inom några minuter. Alternativet är att välja en långivare som har Trustly då de kan betala ut på direkten till alla svenska banker. 

Som längst behöver man vänta en arbetsdag på sina pengar. En fördel med SMS-lån är att långivare också erbjuder direkta utbetalningar på kvällar och helger. SMS-lån är därmed det kanske snabbaste alternativet när man behöver pengar omedelbart. 

Hur betalar jag tillbaka lånet?

Vanligtvis är det enkelt och smidigt att betala tillbaka ett SMS-lån. Du får en återbetalningsplan där såväl belopp som förfallodag är angivet. Återbetalningen sker vanligtvis via en faktura med OCR-nummer som skickas till din e-post eller hemadress. Genom att göra en banköverföring med OCR-nummer betalar du tillbaka beloppet. En del långivare kan erbjuda autogiro där pengarna dras automatiskt på förfallodagen. Tänk på att alltid betala tillbaka i tid för att undvika förseningsavgifter och höga räntor. 

Avslutande tankar om SMS-lån

SMS-lån är ett lån som kan vara bra vid vissa situationer som akuta reparationer eller om man har en ekonomiskt akut situation som inte kan lösas på ett annat sätt. Tack vare låg säkerhet och snabba utbetalningar kan det vara ett alternativ för den som behöver pengar snabbt. 

Men det är viktigt att vara medveten om riskerna. Det är vanligtvis höga räntor och avgifter vilket gör det riskabelt om man inte kan betala tillbaka lånet i tid. Säkerställ därför att du har pengar på ingång som kan betala tillbaka lånet innan du startar din ansökningsprocess för ett SMS-lån.